BLOGGEN

#32 Eva möter barnläkaren Kristina Bähr

2017-09-22 | Evas Relationspodd


I detta avsnitt får du höra hur relationsexperten Eva Berlander och barnläkaren Kristina Bähr går på en spännande upptäcktsfärd gällande hjärnan, känslor, skolan och vikten av uppskattning. Kristina har skrivit en fin bok om hjärnan i skolan och hon har även den mycket uppskattade podden: Hjärnpodden. Varmt välkommen på en spännande resa! Vill du veta mer om Kristina? Här ser du hennes hemsida: https://www.exist.se/ P.S. Samtalet är inspelat via Skype vilket gör att ljudet inte är optimalt. Tack för ditt tålamod.

Tillsammans kan vi göra skillnad

2017-09-12 | Evas Inspirationsbrev

Efter att ha arbetat med individer och par i snart 30 år – så vet jag vad som fungerar och vad som leder till bra relationer. Detta oavsett vilket ämne klienten kommer in med. Det kan vara par som upplevt otrohet, ständiga gräl eller isolering och ensamhet. Det kan vara individer som fastnat i oro och förlusten av glädje och […]

#31 – Ibland rymmer vi från oss själva

2017-09-08 | Evas Relationspodd

Vi människor vill ha det bra och slippa smärta - det ligger i vår natur. När vi hamnar i lägen där det gör ont - t.ex. i våra relationer - är ofta vår impuls att hitta på olika saker som på kort sikt kan kännas bra. Man tar en exit helt enkelt: kanske genom ett glas vin för mycket, massa övertid eller att all ledig tid spenderas framför sociala medier istället för att "deala" med det som inte känns bra. Hur ser nödutgångarna ut i ditt liv? Här samtalar Eva Berlander och psykolog Ingrid Almgren Sjölander om exits i våra relationer och varför det är så mänskligt att fly från det som gör ont - och hur vi kan orka tåla det istället för att fortsätta springa bort från det.

#30 – Ensamhet – samtal med Benedicte Land Forsén

2017-08-25 | Evas Relationspodd


Självvald eller ofrivillig ensamhet Det var en gång en fyraårig pojke vars granne var en äldre gentleman som nyligen förlorat sin hustru. När den lilla pojken såg mannen sitta och gråta för sig själv i sin trädgård sprang han genast in till honom, klättrade upp i den gamle mannens knä och satt där en stund. När mamman senare frågade sin son vad han hade sagt till grannen som tröst, svarade den lilla pojken enkelt: "Ingenting, jag hjälpte honom bara att gråta". I detta avsnitt samtalar Eva Berlander och Benedicte Land Forsén om självvald och ofrivillig ensamhet.

Ja, vad vet jag?

2017-08-17 | Evas Inspirationsbrev

Världsfred börjar hemma i köket. Det lilla leder till det stora. Forskning visar tydligt att uppskattning förändrar världen. Att när vi fokuserar på det som fungerar så inte bara växer det positiva utan vi “gymnastiserar” och öppnar vår mottagarplats. En nödvändighet för vår förmåga av att ta in och njuta av livet. Det svåra som känns och händer inom oss […]

#29 Eva möter Psykologen Jette Simon

2017-08-11 | Evas Relationspodd


I detta avsnitt samtalar Eva Berlander med kollegan och vännen Jette Simon. Jette är Danska. Hon bor och arbetar både i Köpenhamn och i Washington CD. Tillsammans samtalar de om viktiga ingredienser för lyckad parterapi. Denna skickliga terapeut utbildar även terapeuter inom EFT (Emotional Focused Therapy). I programmet tar de bl.a. upp tre viktiga faktorier för att ändra dansen av maktkamp.
  1. Terapeutens förmåga att hjälpa paret att förstå vad konflikter egentligen handlar om.
  2. Förmågan av att locka och inspirera ”sköldaddan”att komma ut ur sitt skal.
  3. Vikten av att ”hagelstormen” lugnar sig, och blir mjukare i sin framtoning.
Vill du kontakta Jette? Du hittar henne på jettesimon.com. OBS! Detta avsnitt spelades in över Skype, och därmed är ljudkvalitén något lidande. Hoppas ni har överseende med detta.

Är du ihopblandad?

2017-08-08 | Evas Inspirationsbrev

– Jag blir så jädrans förbannad. Du hör inte vad jag säger utan du ska alltid förvränga mina ord! – Jag? Det är du som förvränger orden. Allt jag säger slänger du tillbaka i ansiktet på mig!! eller en lättare variant… – Oh, jag sover så dåligt… Vaknar hela tiden… – Jag sover också dåligt… eller – Jag är så […]

#28 Eva Samtalar om Ilska

2017-07-29 | Evas Relationspodd


Ju argare du är - desto argare blir du! Ilskans natur är att hjälpa oss till försvar och överlevnad. Visste du t.ex. att vi blir mindre mottagliga för smärta och andra inkommande intryck när vi är arga? Här samtalar Eva Berlander och psykolog Ingrid Almgren Sjölander om ilskans olika uttryck i våra relationer - från småputtrande surhet till rasande utbrott - och hur vi kan förstå vad den gör med oss. Har du frågor? Eva Berlander nås på https://www.svenskimago.com och Ingrid Almgren Sjölander på psykologimedmera.se.
X